Qassim Alsaedy(Bagdad 1949)

Qassim in atelier

Onder Saddam Hoessein zat Qassim Alsaedy negen maanden vast als politiek gevangene. Als reactie op deze helse ervaring begon de Iraaks-Nederlandse schilder een zoektocht naar wat hij ‘absolute schoonheid’ noemt. De afgelopen jaren heeft hij een indrukwekkende carriere als kunstenaar gemaakt. Hij exposeert en verkoopt werk in Europa, het Midden-Oosten en Azie en wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Irakese kunstenaars. Naast schilderijen maakt Qassim ceramische objecten die ontstaan in samenwerking met de Utrechts ceramiste Brigitte Reuter.  In 2006 werd er een grote overzichtstentoonstelling aan zijn werk gewijd  in Museum Flehite Amersfoort. Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden heeft enkele werken van Qassim opgenomen in hun vaste opstelling. Qassim Alsaedy werd dit jaar uitgenodigd voor een solotentoonstelling in het prestgieuze Iraq Museum, het Nationale museum van Irak in Bagdad en een van de belangrijkste musea van het Midden-Oosten. Van november tot februari is in het Gouda Museum onder de titel 'Goodmorning Bagdad' een overzichtstentoonstelling van Qassim Alsaedy te zien. Van september tot november 2013 is het werk van Qassim Alsaedy te zien in Stadsmuseum Vianen.


Voor de tentoonstellingen in Gouda, Vianen en Baghdad is een documentaire film gemaakt over Qassim Alsaedy door Aad van Vliet en Jos van Stralen. Deze documentaire kunt u via het internet bekijken op Vimeo:


 http://vimeo.com/54485233

qassim-alsaedy-time-place-aqassim-alsaedy.a-song-for-tQassim-Alsaedy.-my-mothers-Wall of timeChildhood's drawingbook ( verkleinde website versie )Qassim-alsaedy.place,-time-alsaedy-qassim.-shadow-of-mqassim-alsaedy.morning-sunsqassim-alsaedy.childhood-meSalt Wall website grote 2Qassim Alsaedy. blokken.18 x 18qassim-alsaedy-muurstenen-0Qassim-alsaedy-waterwindalsaedy-Qassim.-my-friends.Qassim-alsaedy-brigitte-reuQassim-alsaedy-transformatiQassim-alsaedy--sunny-villaQassim-alsaedy-field-of-hopQassim-alsaedy-my-friendQassim-Alsaedy-good-morningQassim-Alsaedy--as-love-opeQassim-Alsaedy-endlessQassim-alsaedy-village-in-rQassim-Alsaedy--a-song-for-Qassim-Alsaedy-an-old-love-Qassim-Alsaedy-song-of-a-clQassim-Alsaedy-to-Urok--201Qassim-Alsaedy--maqam-2012-qassim-tent-2014-7escher-tent-2014-2qassim-alsaedy-tent-2014-1qassim-alsaedy-tent-2014-4qassim-alsaedy-tent-6-2014qassim-tent-2014-8expositie-qassim-001-okt-20qassim-alsaedy-rhytms-of-a-Qassim-alsaedy--self-portraQassim-Alsaedy-a-wall-2015-42-x-42-cmQassim-Alsaedy-house-on-theQassim-Alsaedy-portrait-of-Qassim-alsaedy-happy-reflecQassim-Alsaedy-Sunny-day-feQassim-alsaedy-silver-lightQassim-Alsaedy-tales-from-aQassim-Alsaedy-contrastQassim-Alsaedy-162-Stele-toQassim-alsaedy-Garden-for-mqassim-alsaedy-city-transfoQassim-alsaedy-Rhythms-of-nqassim-alsaedy-historyqassim-alsaedy-poems-for-frQassim-alsaedy-shortly-afteQassim-Alsaedy-letter-to-myQassim-Alsaedy-Ancient-loveQassim-Alsaedy--a-song-for-Qassim-Alsaedy--lightQassim-Alsaedy--transformatQassim-Alsaedy-37-contradicQassim-Alsaedy-echo-of-a-goQassim-Alsaedy-a-wallQassim-Alsaedy--blue-withouQassim-Alsaedy-childhood-moQassim-alsaedy--birds-eye-vQassim-alsaedy-white-letterQassim-Alsaedy-passage-to-tQassim-Alsaedy-rhythms-withQassim-alsaedy-place-rhythmQassim-alsaedy-rhythms-of-tQassim-alsaedy-5-white-mornQassim-Alsaedy--white-cityQassim-Alsaedy-sun-villQassim-alsaedy-return-of-taQassim-Alsaedy-desert-morniQassim-Alsaedy-to-my-motherqassim-alsaedy-an-old-love-Qassim-alsaedy-brigitte-reuQassim-Alsaedy-river-rhythmQassim-Alsaedy-Hommage-to-MQassim-Alsaedy-mo-boazizi'sQassim-Alsaedy-sun-festivalQassim-Alsaedy-dancing-2016-50-x-50-cm