logo
menu icon

Huib de Ru

De Ru was een zoon van huisschilder Huibert Hendrik de Ru en Johanna Jansje Leen. Hij werd opgeleid aan de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem (1916-1920) en werkte vervolgens op het glasatelier van Willem Bogtman. In 1920 nam hij deel aan een wedstrijd van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen voor een reclameplaat, waar na jurering geen eerste prijs werd uitgereikt, maar De Ru de tweede en derde plaats behaalde.

In 1926 ging hij een samenwerking aan met Nico Schrier, die ook bij Bogtman had gewerkt. Schrier was getuige bij De Ru's huwelijk een jaar later met Elisabeth Jacoba de Graaff. In hun atelier De Vonk (vanaf 1935 Atelier Schrier en De Ru) werden glas-in-loodramen, wandschilderingen en mozaïeken vervaardigd. De Ru maakte onder andere in 1937 achttien ramen voor de Prins Hendrikstichting in Egmond aan Zee, een bejaardentehuis voor oud-zeelieden, sinds 2001 een rijksmonument. In 1946 werd de samenwerking ontbonden en gingen De Ru en Schrier elk hun eigen weg. De Ru liet zijn ramen nadien uitvoeren bij Sabelis & Kerrebijn in Haarlem en de Stichtse Glashandel in Utrecht, altijd met zijn persoonlijke medewerking. Hij gebruikte bij voorkeur gekleurd antiekglas, dat hij losjes beschilderde met grisaille en contourverf. De Ru maakte figuratieve, naturalistische voorstellingen. Vanaf de jaren vijftig werden de figuren meer geabstraheerd en de lijnvoering strakker. Hij maakte graag allegorische taferelen, met thema's ontleend aan de Bijbel en mythologie.

Naast glas-in-loodramen maakte De Ru onder meer affiches, aquarellen, koperplastieken, litho's, mozaïeken, muurschilderingen, naakten, politieke spotprenten en portrettekeningen. In de jaren zestig maakte hij een grote serie tekeningen met Bijbelse voorstellingen voor de stichting Docete. Hij was lid en enige tijd voorzitter van Kunst Zij Ons Doel, waarmee hij ook exposeerde, en voorzitter van de Nederlandse Federatie van Beeldende Kunstenaarsverenigingen.

De Ru overleed op 78-jarige leeftijd.

Wikipedia