logo
menu icon

Willem de Famars Testas

Utrecht 1834 - 1896 Arnhem

Willem de Famars Testas (Utrecht, 30 augustus 1834 – Arnhem, 24 maart 1896) was een Nederlandse kunstenaar, gespecialiseerd in het oriëntalisme.

Willem de Famars Testas wordt in Utrecht geboren in een welgestelde familie. Hij wordt opgeleid aan de tekenacademie van Den Haag alwaar hij zich als een kundig schilder ontwikkeld. In 1858 reist Willem de Famars Testas met de Emille Prisse d’Avennes naar Egypte. Prisse d’Avennes is een ingenieur die sinds 1827 in Egypte woont en werkt. Tijdens zijn verblijf in Egypte een belangstelling voor de archeologische Egyptische en Arabische cultuur heeft ontwikkeld. Naar aanleiding van zijn onderzoeken en opgravingen heeft hij van de Franse overheid financiële ondersteuning gekregen en kan hij assistenten in dienst nemen om hem te helpen bij dit onderzoek. De Nederlandse kunstenaar Willem de Famars Testas (1834-1896) en de fotograaf Eduard Athanase Jarrot (1835-1873).Testas en Jarrot helpen Prisse d’Avennes de Egyptische monumenten en hiërogliefen in tekening en op foto vast te leggen. Door zijn werk voor de Egyptische regering en zijn langdurige verblijf in Egypte heeft Prisse d’Avennes een ongekende kennis over het land, zijn taal en zijn gebruiken. Emile Prisse d’Avennes en zijn team gaan grondig, zorgvuldig, methodisch en chronologisch te werk bij het vastleggen van de Egyptische monumenten, kunst en hiërogliefen. Prisse d'Avennes is een scherp waarnemer en hij laat hun ontdekkingen, bevindingen en vondsten met grote precisie documenteren. Het vergemakkelijkt zijn ontdekkingstochten en opgravingen enorm. Een deel van het materiaal dat ze verzamelen wordt als lithografie opgenomen in de beroemde reeks rijk geïllustreerde boeken over het oude Egypte die Emile Prisse d’Avennes uitgeeft. Willem de Famars Testas groeit zo uit tot Nederlands enige echte oriëntalistische kunstenaar. Na twee jaar in Egypte keert Willem Famars de Testas terug naar Utrecht. In 1868 keert hij op uitnodiging van de Franse kunstenaar Jean-Léon Gérome terug naar het Midden Oosten en reist hij door Egypte, Palestina en Syrië. Bij terugkomst in Europa vestigt hij zich een tijdlang in Brussel waar een beter kunstklimaat was voor zijn oriëntalistische werk dan in Nederland. In 1891 keert De Famars Testas terug naar Nederland. Hij overlijdt in 1896 in Arnhem.

Hebt u werken van Willem Famars Testas, met name met voorstellingen van zijn verblijf in Egypte of het Midden-Oosten dan zijn we daar zeer in geinteresseerd, we stellen het zeer op prijs als u dan kontakt met ons op neemt: info@kunstexpert.com / 06-25212877 )